Oznamy

Takmer 100 tisíc odoslaných elektronických dokumentov na ÚPVS

Takmer 100 tisíc odoslaných elektronických dokumentov na ÚPVS

autor Dana Petre -
Počet odpovedí: 0

obkFinančná správa už mesiac komunikuje s daňovými subjektami kompletne elektronicky. Od 1. januára 2022 odoslala 157.797 zásielok, resp. úradných dokumentov, z toho 97.955 išlo na Ústredný portál verejnej správy (ÚPVS). Na elektronickú komunikáciu musia mať daňové subjekty aktivovanú schránku na doručovanie. V prípade, že subjekt ( alebo občan) má schránku aktivovanú, EÚD odoslaný z finančnej správy si tam môže prevziať. 

Ak ju nemá aktivovanú na doručovanie, prostredníctvom služby ÚPVS nazvanej „Centrálne úradné doručovanie“ bude zabezpečené doručovanie neelektronického rovnopisu EÚD Slovenskou poštou. Finančná správa takto od 1. januára tohto roka odoslala 20.767 úradných dokumentov. Subjekty si môžu nastaviť zasielanie notifikácií o novej správe v schránke na ÚPVS zasielaním oznámenia na email alebo SMS správy. Inštrukcie k aktivácii schránky nájdu v dokumente „Návod na aktiváciu elektronickej schránky na doručovanie". 

Zahraničným osobám, ktoré nemajú aktivovanú elektronickú schránku na ÚPVS, ale majú zriadenú schránku na PFS, finančná správa zasiela dokumenty elektronicky do schránok na PFS. Ak nebude mať zahraničná osoba schránku na ÚPVS ani na PFS, tak jej dokument bude doručovaný v papierovej podobe prostredníctvom poskytovateľa poštových služieb. Na PFS finančná správa od spustenia OBK doručila 468 zásielok. 

Pre daňové subjekty sa nemení podávanie dokumentov, ktoré majú štruktúrovanú formu (napr. daňové priznanie, hlásenie, súhrnný výkaz, či kontrolný výkaz). Podávať ich budú tak ako doteraz, tzn. cez Portál finančnej správy (PFS) alebo cez aplikáciu eDane. Cez ÚPVS môžu byť doručované len dokumenty, ktoré nemajú predpísanú štruktúrovanú formu (napr. žiadosť o vydanie potvrdenia, plnomocenstvo, odvolanie atď.). Ide o tzv. všeobecné podania, ktoré môže daňový subjekt doručovať cez PFS, využitím aplikácie eDane, ale aj prostredníctvom elektronickej podateľne ÚPVS spôsobom určeným zákonom o eGovernmente. 

V prípade otázok k OBK-OD sú k dispozícii konzultanti call centra na tel. čísle: 048/4317 222. Informácie sú klientom k dispozícii aj na špecializovanej podstránke na PFS


293 slov