Oznamy

Emailové odklady daňových priznaní v tomto roku neplatia

Emailové odklady daňových priznaní v tomto roku neplatia

autor Dana Petre -
Počet odpovedí: 0

poštouOdklad daňového priznania k dani z príjmov za rok 2021 je potrebné finančnej správe oznámiť štandardným zákonným spôsobom, a to buď elektronicky alebo v papierovej forme. Emailové odklady finančná správa v tomto roku neakceptuje. Išlo o opatrenie, ktoré bolo platné iba v minulom roku. Daňovník, ktorému vznikne povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie 2021, je povinný toto daňové priznanie podať v lehote do 31.3.2022. Ak zákonom stanovený termín nestíhajú, alebo z dôvodu pandémie sa dostali do problémov, môžu finančnej správe oznámiť predĺženie lehoty na splnenie si tejto povinnosti o tri mesiace, resp. o šesť mesiacov v prípade príjmov zo zahraničia. 

Finančná správa však upozorňuje, že v tomto roku emailové odklady DP zasielaním oznámenia na podnety@financnasprava.sk neplatia. Išlo o mimoriadne opatrenie platné len pre rok 2021. Oznámenie o predĺžení lehoty musí byť podané najneskôr do 31.3.2022 na miestne príslušný daňový úrad (ak ho daňovník podáva v papierovej forme). Fyzická osoba, ktorá je podnikateľom podľa Obchodného zákonníka a je registrovaná pre daň z príjmov a rovnako aj právnická osoba zapísaná v Obchodnom registri, má povinnosť podať Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania za rok 2021 na predpísanom tlačive do 31.3.2022 elektronicky v zmysle § 13 ods. 5 zákona č.563/2009 Z. z. v znení neskorších predpisov. 

Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania je možné podať iba na tlačive, ktorého vzor určilo Finančné riaditeľstvo SR, a ktoré je zverejnené na portáli finančnej správy. Ide o tlačivo, ktoré je označené OZN493v20. Všetky dôležité informácie k odkladu daňového priznania ako aj konkrétny príklady nájdu klienti tiež na portáli finančnej správy ( www.financnasprava.sk).


265 slov